Standardowe polecane mody, błąd z trzęsącym się obrazem/postaciami w grze

3 posty · 12 650 wyświetleń · 2017

Forum Grimuaru działa obecnie w trybie tylko do odczytu, ale wszystkie dawne dyskusje wciąż są dla Was dostępne.

1. HextorPoczątkujący
    Bardzo chcę podejść po raz pierwszy do Planescape'a, więc zabrałem się za modowanie. Zainstalowałem wszystkie polecane mody (Widescreen, fix na UI, tweaki itp.), nic z żadnych dziwnych rzeczy. Mój problem polega na tym, że gdy otwieram np. ekwipunek to postaci, które były w ruchu "trzęsą się". Jeżeli dajmy na to, otworzę ekwipunek gdy przesuwa się kamera, to drży cały obraz (poza UI).
    Pod tym linkiem znajduje się link do wideo ilustrującego problem:
    https://www.reddit.com/r/planescape/com ... oying_bug/

Problem nie występuje, gdy ustawię ddrawfix na biblioteki WineD3D, ale niestety gra uruchamia się bardzo długo, a dwa - cały czas widać na dole ekranu pasek start.

Spotkał się ktoś z czymś takim?

Używam Windows 10 jak coś. Z góry dzięki za pomoc.
  2. black_capeRedakcja
    Hej, na GOGu zalecają skorzystanie z Microsoft Compatibility Toolkit. Należy otworzyć 32-bitową wersję programu, kliknąć przycisk 'Fix' i wprowadzić lokalizację pliku Torment.exe. Potem trzeba ustawić tryb zgodności z Windows XP (Service Pack 3), a w następnym oknie zaznaczyć dodatkowo opcje: EmulateHeap, ForceDirectDrawEmulation, IgnoreCRTExit, IgnoreFreeLibrary, NoShadow.
  3. HextorPoczątkujący
    Dzięki za pomoc. Próbowałem już z tym narzędziem i za bardzo nic to nie daje. Ale poradziłem sobie w inny sposób. Uruchamiam grę w oknie za pomocą D3DWindower i gra zdaje się działać w porządku (nic nie szarpie animacji postaci przy otwartym ekwipunku). Jedyny minus, że nie mogę skorzystać z fixa na migającą mgłę wojny (przez to, że gram na LCD i wysokiej rozdzielczości, a mgła jest w kształcie szachownicy), który działa tylko w pełnym ekranie.

← Mechaniczna Nirwana Mechanusa