Witam, jakiś czas temu ponownie kupiłem grę, tym razem na GoG i już przeszedłem większość gry. Niestety mam pewien problem, czasami jest dość ciężko nawet na niskim poziomie trudności. Więc chciałbym zacząć grę od nowa, tym razem w pełni delektować się fabułą, bez frustracji związanej z systemem walki. Chciałbym dać Mądrość, Inteligencję i charyzmę na maksa, aby cieszyć się wszystkimi smaczkami w fabule. Dlatego proszę zawodowców o ich zdaniem najbardziej optymalny build.
1. Jakie statystyki startowe? Mądrość 18, Int 17 reszta w charyzmę?
2. Kto jest potężniejszy, mag czy Wojownik?
3. Ile poziomów rozwijać wojownika a ile maga?
4. Jakie statystyki rozwijać, gdy dostajemy punkty przy awansie? Do tej pory wszystko ładowałem w mądrość, czy to dobre rozwiązanie?
5. Jakich używać, przedmiotów, jakich tatuaży, jakiej broni?
Bardzo zależy mi na optymalnym buildzie by cieszyć się w 100% fabuła i nie frustrować się wielokrotnym powtarzaniem walk.
Optymalny build
2 posty · 24 416 wyświetleń · 2016
Forum Grimuaru działa obecnie w trybie tylko do odczytu, ale wszystkie dawne dyskusje wciąż są dla Was dostępne.
marinhosPoczątkujący
DarnathAdministratorNiestety mam pewien problem, czasami jest dość ciężko nawet na niskim poziomie trudności. Więc chciałbym zacząć grę od nowa, tym razem w pełni delektować się fabułą, bez frustracji związanej z systemem walki. Chciałbym dać Mądrość, Inteligencję i charyzmę na maksa, aby cieszyć się wszystkimi smaczkami w fabule. Dlatego proszę zawodowców o ich zdaniem najbardziej optymalny build.
Jeśli chcesz w pełni delektować się fabułą, mag jest najbardziej rozsądnym wyborem. Tylko mag jest też trudną postacią do gry, zwłaszcza na początku, ale świetnie uzupełnia zespół. Weź pod uwagę, że prawdopodobnie zawsze w drużynie będziesz miał Morte i Dak'kona (pierwszy to "klasyczny" wojownik, drugi jest świetną hybrydą).
Pamiętaj, że wiele przedmiotów może zwiększyć Twoje cechy w trakcie gry, i nie powinieneś pakować wszystkiego do progu 25 punktów (to max.) - na przykład, mądrość możesz zwiększyć za pomocą odpowiednich decyzji fabularnych o dobre 9 punktów. Najważniejsze cechy, z perspektywy fabularnej to Mądrość, i zaraz po niej Inteligencja. Ciekawe rzeczy otwiera wysoka Charyzma i jest kilka, dość unikalnych interakcji, które przeprowadzisz z odpowiednią Wytrzymałością.
Statystyki, które możesz zwiększyć (w [] o ile):
Siła [4]
Zręcznośc [1]
Wytrzymałość [5]
Inteligencja [2]
Mądrość [7!]
Charyzma [3]
Dodatkowo, w późniejszym etapie możesz znaleźć też przedmiot, który zwiększy jeden z atrybutów o 2 punkty. Dlatego np napisałem, że możesz zwiększyć mądrość o 9 punktów maksymalnie.
To co powinieneś zwiększać jest tak naprawdę przedmiotem sporu, więc każdy będzie miał pewnie inne sugestie, ale tak - Mądrość na etapie tworzenia postaci na max.; druga w kolejności Inteligencja, a dalej Wytrzymałość (odblokowuje ciekawe opcje dialogowe dla maga) i charyzma. Zręczność i siła w tym wypadku nie pełni wielkiej roli (chociaż każda statystyka coś odblokowuje).
Mądrość ponad progiem 18 punktów jesteś w stanie zwiększyć do 25 odpowiednimi decyzjami (ale możesz w czasie gry podnieść ją o punkt, jeśli nie uda ci się jej zwiększyć); z Inteligencją jest trudniej. Potrzebujesz co najmniej 18 punktów, aby odblokować bardzo, bardzo ważny aspekt fabuły.
Jeśli chodzi o tatuaże, korzystaj z wszystkiego co jest w stanie zwiększyć powyższe statystyki. Podobnie z inwentarzem; tak naprawdę jako mag, nie będziesz miał szczególnego uzbrojenia. Większą część czasu spędzisz ze sztyletem albo z gołymi pięściami.
--
Walki mimo wszystko możesz powtarzać, mag jest na początku skomplikowany, ale im dłużej i im więcej towarzyszy zabierzesz z sobą, tym łatwiej. Nie wypowiem się ad. punktu 3., nigdy z tym nie kombinowałem ;)