Easter eggi (możliwe spoilery)

5 postów · 38 109 wyświetleń · 2016–2017

Forum Grimuaru działa obecnie w trybie tylko do odczytu, ale wszystkie dawne dyskusje wciąż są dla Was dostępne.

1. DarnathAdministrator
    Kontynuując temat "wrażeń" z bety, kilka słów na temat różnego rodzaju odniesień do Planescape: Torment, innych gier oraz literatury, muzyki, filmu. Dla utrzymania porządku, jeśli coś dodacie, wrzucajcie od razu cyferkę ;)

Ostrzegam przed drobnymi spoilerami.

1. Z najbardziej oczywistych rzeczy - zdarza się, że inni bohaterowie niezależni nazywają nas "Adahn". Jest to oczywiste odniesienie do Planescape: Torment, w którym Bezimienny mógł przedstawić się tak kilkukrotnie (i stworzyć tego bohatera mocą swojego umysłu).
    2. Niekończąca się Bitwa (the Endless Battle) podobno rozpoczęła się od konfliktu dwóch nieśmiertelnych istot - to bardzo luźne spostrzeżenie, ale
    Spoilerod razu pomyślałem o Bezimiennym i Wiekuistym.
    3. Żelazny Wiatr aka formujące się w powietrzu chmary nanorobotów mogą mieć luźny związek z Niezwyciężonym Stanisława Lema.
    SpoilerW powieści antagonistą są mikromaszyny formujące się w potężne ściany/chmury.
    4. Rytuał pożerania zwłok (Dendra O'Hur), dzięki któremu przejmujemy wspomnienia zmarłego jest inspirowany Księgą Nowego Słońca Gene Wolfe'a.
    SpoilerW powieści bohaterowie pożerają doprawione obcą substancją zwłoki zmarłych. Dzięki temu mogą przejąć całość ich wspomnień, a w niektórych wypadkach nawet świadomość zmarłego.
    5. W becie można znaleźć "Kulę z Brązu" (przedmiot fabularny z Planescape: Torment) - nie znalazłem dla niej jeszcze zastosowania.
  2. RibaldOpłakujący Posty
    Nie twierdzę, że tak musiało być, ale prawdopodobnie scenarzyści czytali nowe części "Diuny" (sam miałem styczność tylko z "Dżihadem butleriańskim"). A tam był pomysł z myślącymi maszynami, które chciały "mieć dzieci", cokolwiek się nie kryje pod tym pojęciem. Takie skojarzenie przy tormentowym Underbelly.
  3. black_capeRedakcja
    7. Pierwowzorem postaci Matkiny była Angelina DiGriz ze Stalowego Szczura Harry'ego Harrisona. Opowiadał o tym Colin podczas prelekcji na EGX Rezzed.

8. Postać Leto - wieszczki, którą można spotkać w Piątym Oku - jest wyraźnie inspirowana Diuną (imię, pochodzenie, widzenie przyszłości, oczy bez białek, motyw 'marnowania wody').
    Spoiler[Obrazek nie jest już dostępny]
    9. W 22. aktualizacji Colin wspomniał o swoim pomyśle zaprojektowania grupy przeciwników w oparciu o okładkę płyty Mob Rules (Black Sabbath). Z tekstu wynika, że najprawdopodobniej będą to jacyś kultyści Dendra O'hur.
  4. DarnathAdministrator
    Ok, teraz się trochę wstydzę, że tego nie wychwyciłem, biorąc pod uwagę to, że Bóg Imperator jest moją ulubioną książką. Wymowny jest zwłaszcza filtrak i "marnowanie wody". Świetne!
  5. WrathuGorejący Dyskutant
    10. Na Małym Rynku NPC Falinda mówi jak narrator w książce. Myślę, że to jest wyraźny ukłon w stronę Nemelle z Dzielnicy Urzędników z P:T (chyba nie pomyliłem jej z Aelwiną).
    11. W Piątym Oku jest O, metafizyczny i matematyczny NPC z Planescape Torment, prawdopodobnie jedyna osoba, która mogłaby pojawić się w dwóch produkcjach ze względu na swój międzywymiarowy charakter. I analogicznie do Tormenta, gdzie zwiększał mądrość Bezimiennego, tu po pokazaniu fragmentu wieczności zwiększa intelekt Porzuconego. How cool is that

← Ogólna dyskusja (bez spoilerów)