Kilka rzeczy, o których wiedzą donatorzy (lub nie);
1. Bohaterowie, którym można zajrzeć do dusz to uwiecznieni donatorzy, którzy wsparli kickstarter Obsidian na konkretną kwotę finansowania; podobnie jest z licznymi kapliczkami rozstawionymi po kryptach (są dedykacjami dla bliskich donatorów lub takimi małymi pamiątkami, które zostawili w grze);
2. W grze jest kilka karczm/tawern, które powstały również w efekcie finansowania społecznościowego - np. Zawodząca Wdowa w Darze Ondry, którą widać na zrzutach ekranu na samym dole tego artu jest uwiecznieniem działalności portalu GameBanshee (który w czasie kampanii zbierał wspólnie z czytelnikami fundusze na wsparcie projektu); zamtuz natomiast jestem efektem mini-kampanii RPGCodex, a tawerna Gęś i Lis jest ponoć podziękowaniem dla społeczności NeoGafu;
Ponadto:
3. O miniaturowym prosiaczku wiele pisać nie będziemy, większość fanów Wrót kojarzy chomika Boo!
4. Całkiem ciekawa teoria, którą niedawno czytałem na forum Obsidianu (już nie mogę tego odnaleźć) powiada jakoby Zrozpaczona Matka miałaby być jednym z wcieleń samej Raveli Szaradnej.
5. O tym wielokrotnie wspominałem, ale nie zaszkodzi przypomnieć i tutaj. Postacie Chrisa (Niezłomny i Zrozpaczona) są nieco okrojeni w stosunku do wizji autora.
A wy, wynaleźliście coś wartego uwagi w trakcie wędrówki?