Znikający Grimuar

Masz problem techniczny? Napisz.

Moderatorzy: Moderator, Global Moderator

Awatar użytkownika
fvz
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 7
Rejestracja: pn mar 30, 2015 9:27 pm

pn mar 30, 2015 9:45 pm  

Witam forumowiczów aczkolwiek niektórzy mogą mnie znać ;)
Nie wiem jak to się stało... ale nagle zauważyłem, że nie mam Grimuaru. Nie wiem gdzie szukać :D
Da się go jakoś... od nowa stworzyć czy coś?
Mam 6 lvl Magiem i szkoda było by grać od początku...
Nie wiedziałem gdzie założyć wątek, dopuszczam myśl, że to bug? Nigdy nie klikam na niego więc nie sądze bym go upuścił, zresztą przed odpoczynkiem rzucałem zaklęcia.
Dodatkowo, gdy wybiorę jakiś zdobyty grimuar-trofeum z menu podręcznych to on poprostu znika i nic totalnie się nie dzieje...
Miał ktoś podobny problem? :)

Update
Mam rozwiązanie, na pewno się przyda bo przeglądając internet natknąłem się na sporo wpisów opisujących ten bug. Z reguły na postaci Alotha.
Otóz owe rozwiązanie działa ale niestety uniemożliwia zdobywanie aczików na steamie, akurat mam to gdzieś, ale nie wiem jak inni.

=== rozwiązanie ===
naciskamy "`" uruchamiając tym samym konsolę, naciskamy enter i wpisujemy lub wklejamy:
iroll20s

wpisujemy to żeby dodać 2 w tym wypadku grimuary:
AddItem Grimoire01 2

musimy sprecyzować o jaka postać chodzi więc wpisujemy np:
FindCharacter Aloth
Aloth - nazwa postaci, jeśli nasz mag nazywa się Stefan to wpisujemy FindCharacter Stefan

Nastepnie musimy odblokować slot z grimuarem:
(przykład. UnlockEquipmentSlot Companion_Faz(Clone)_2 9)
UnlockEquipmentSlot IMIEPOSTACI 9
UnlockEquipmentSlot Aloth 9 ; ale już w przypadku mojej postaci było to UnlockEquipmentSlot Player_New_Game(Clone)_4 2 (chociaz moja postać się tak nie nazywa ;))

Tym samym możemy wsadzić tam grymuar i z powrotem nauczyć sie czarów :)


Z tego co wyczytałem powyższy bug pojawia się sporadycznie jak korzystamy z zaklęć które ingerują w naszą broń, np zamieniają ją w płonący miecz, etc. Ja korzystałem z zaklęcia Pomniejsze Zguby Kalotha, nie dość, że mało skuteczne to mi napsuło krwi. Nigdy więcej, przynajmniej do patcha.
Ostatnio zmieniony pn mar 30, 2015 10:39 pm przez fvz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 491
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

pn mar 30, 2015 10:26 pm  

Cześć fvz,
Dzięki za zgłoszenie problemu i automatyczne, szczegółowe rozwiązanie; dorzucę tę informację przy okazji FAQ porad i problemów technicznych w stosownym czasie.

Szczęśliwie dla mnie, nie mam nawet na Aloth'cie takich czarów, więc ten błąd był mi do tej pory obcy. Jak już tu jesteś, to zachęcam by się rozgościć. Forum jest kameralne, ale to wciąż całkiem przytulny fragment Wieloświata ;)

Awatar użytkownika
fvz
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 7
Rejestracja: pn mar 30, 2015 9:27 pm

pn mar 30, 2015 10:42 pm  

Na pewno zagoszczę i mam nadzieję, że nie raz pomogę,
Wiem ile to może napsuć krwi, ja jak pomyślałem, że muszę od nowa grać... 20h gry? Z przyjemnością, ale najpierw dokończę magiem ;)

Awatar użytkownika
Lord Bart
Szczebiocząca Czaszka
Szczebiocząca Czaszka
Posty: 80
Rejestracja: ndz lut 15, 2015 11:06 pm
Lokalizacja: Warszawa/Korriban
Kontakt:

pn mar 30, 2015 10:57 pm  

Strach się bać w tej grze, tak patrzę na swój save i się zastanawiam czy czegoś nie umoczyłem...

Got another kind of bug, when Aloth quits the party with a grimoire from another mage in inventory, when he rejoins the grimoire has disappeared.
http://forums.obsidian.net/topic/72541- ... t-missing/

Dlatego ja kopiuję i sprzedaję. Trza się nauczyć grać z 4 czarami na level, bo jak widać mieszanie ksiegami... potrafi namieszać.

Awatar użytkownika
fvz
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 7
Rejestracja: pn mar 30, 2015 9:27 pm

wt mar 31, 2015 6:33 pm  

Okej sposób który podałem rozwiązuje problem z grimuarem, niestety mam zablkowany również slot na broń i zniknęłą mi moja fantastyczna różdżka :(

Rozwiązanie bardzo proste było, sam rozkminiłem więc i Wy byście dali rade:

UnlockEquipmentSlot Player_New_Game(Clone)_4 17
slot nr 17 jest broń.
Pozdro!
PS. Różka się odblokowała więc znów ją mam - nie zniknęła na zawsze niczym grymuar.

  •   Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości