ERROR: Failure "resource - błąd przy instalacji modów

Problem techniczny? Zębatka się zacięła? Napisz, poradzimy.

Moderatorzy: Moderator, Global Moderator

Awatar użytkownika
Jajx
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 09, 2015 8:08 pm

pn lut 09, 2015 8:18 pm  

witam !

ostatnio postanowiłem wrócić do planescape torment, bo kocham tą grę. Przypadkowo dowiedziałem się o serii modów, które można zainstalować,a te znacząco poprawią grafikę i rozgrywkę.
w te pędy je ściągnąłem i posłużyłem się poradnikiem,który został tutaj dodany, ale już zaczynają się schody przy instalacji widescreen.
instaluję tormenta na dysku d, potem kopiuję instalator widescreen w katalogu z grą i odpalam na początku jest wszystko w porządku ale w trakcie instalacji moda wyskakuje mi błąd i nic nie jestem w stanie zrobić.
Mam wersję bardzo starą 4 cd, orginał, windows 7, 64 bit kartę graficzną nvidia czy ktoś mi może pomóc ?

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

pn lut 09, 2015 8:49 pm  

Cześć. Musisz nam napisać jaki to błąd (jaki komunikat otrzymujesz przy instalacji).

Awatar użytkownika
Jajx
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 09, 2015 8:08 pm

pn lut 09, 2015 9:58 pm  

wiernie cytuję :
Posts reporting this problem WILL BE IGNORED unless you can prove you're under exceptional circumstanses.

Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.
Stopping installation because of error.

ERROR Installing [ for the original Infinity Engine <CHOOSE THIS !>], rooling back to previous state.
Will uninstall 53 files for [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0.
Will uninstall 53 files for [WIDESCREEN/WIDESCREEN.TP2] component 0.
ERROR: Failure < "resource [AR0500.WED] not found for 'COPY' ">
PLEASE post the contents of the file SETUP-WIDESCREEN.DEBUG to this forum: http://bit.ly/hf2xsG

Tak się dzieje po pewnym czasie kiedy juz mi się instaluje i nic nie mogę z tym zrobić próbuję za każdym instalować i nic :(

Awatar użytkownika
Jajx
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 09, 2015 8:08 pm

wt lut 10, 2015 11:23 am  

czy ten błąd jest błędem ostatecznym i nikt nie zna rozwiązania ?

Awatar użytkownika
Ghoster
Global Moderator
Posty: 497
Rejestracja: sob paź 13, 2012 8:08 pm

wt lut 10, 2015 4:30 pm  

Ten cytat wygląda, jakbyś go skopiował ze strony, na której można znaleźć rozwiązanie tego problemu.

Tak czy inaczej trudno mi powiedzieć co ten problem powoduje, ale być może jest to ta 4-płytowa wersja gry niekompatybilna z patchem/crackiem do którego mody zostały przystosowane. Polecam ściągnąć najnowszą wersję gry z kat.ph (skoro masz oryginalne pudełko z grą, to możemy to etycznie podciągnąć pod usługę dostępności internetowej gier dla użytkowników z zarejestrowanymi numerami zakupu, jakie oferują dzisiaj niektóre firmy z branży komputerowej); ogółem przeinstaluj wszystko od początku, akurat Planescape nie powinien mieć problemów na obecnych systemach (jak to ma miejsce z niektórymi starszymi grami).

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

wt lut 10, 2015 8:33 pm  

Ghoster, bez torrentów gier proszę. Wiem, że wrzucasz to w dobrej wierze (uznając, że mając oryginał można), ale taką wymówkę mogą później stosować inni i zrobi się nam druga zatoka.

Swoją drogą, miło w końcu widzieć znajome twarze na forum.
Jajx pisze:czy ten błąd jest błędem ostatecznym i nikt nie zna rozwiązania ?
Cierpliwości ;)

Generalnie, zawsze, ale to zawsze mając jakiś problem należy podać ścieżkę błędu. Sam "błąd" nie wystarczy.

Teraz łatwiej było to wyszukać:
http://www.shsforums.net/topic/44131-pl ... all-error/

Ogólnie musisz zainstalować poprawnie Tormenta, bo najwyraźniej nie znajduje wszystkich zasobów. Nie ma to raczej związku z uszkodzeniem nośnika.

Wejdź w ścieżkę torment.ini i upewnij się, że dane pod [Alias] odpowiadają ścieżkom na dysku, czyli:

1. Stwórz w folderze z grą nowy folder, np "CD";
2. Skopiuj z wszystkich płyt, pliki ."bif" (są w folderach cd2, cd3, cd4 na wersji 4płytowej) do folderu "CD"
3. Następnie wejdź w torment.ini (w folderze, w którym zainstalowałeś grę) i zmień ścieżki pod segmentem [Alias] na takie, które odpowiadają twojej ścieżce na dysku;

Np

HD0:=C:\Torment
CD1:=C:\Torment\CD <- tu wrzucałeś .bify
CD2:=C:\Torment\CD
CD3:=C:\Torment\CD
CD4:=C:\Torment\CD
CD5:=D:\ <- ten nie ma znaczenia, możesz zostawić bez zmian.

Daj znać co z tego wyniknie.
Jeśli się nie obrazisz, zmienię nazwę tematu.

Awatar użytkownika
Jajx
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 09, 2015 8:08 pm

wt lut 10, 2015 11:38 pm  

dzięki wszystko działa :)

  •   Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość