Problem z zaklęciami uniemożliwiający ukończenie gry

Problem techniczny? Zębatka się zacięła? Napisz, poradzimy.

Moderatorzy: Moderator, Global Moderator

Awatar użytkownika
pazur13
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 9
Rejestracja: ndz sie 11, 2013 12:56 pm

ndz sie 11, 2013 1:05 pm  

Bez zvędnego rozpisywania się, przejdę do problemu- większość zaklęć sprawia, że ekran gry naprzemiennie staje się czarny i zwykły wydając przy tym dziwne dźwięki i zmniejszająć liczbę klatek na sekundę. Dotychczas byłem w stanie to wytrzymać, lecz teraz pojawił się prawdziwy problem-podczas [Spoiler!] walki na zaklęcia Raveli z Wiekuistym nadmiar zaklęć powoduje wyżej wymienione efekty z tą różnicą, że czarny ekran nie odchodzi-a właściwie, to odchodzi, ale wrzaz z grą, ponieważ jedyne, co po tym widzę, to mój pulpit i "Program Planescape:Torment przestał działać".

Jakieś rady? Nie jestem w stanie lepiej opisać tego problemu, jeśli to będzie konieczne, nagram filmik. Dodam jeszcze, że gram magiem, więc ten błąd niesamowicie utrudnia rozrywkę.
Ostatnio zmieniony ndz sty 05, 2014 10:48 am przez pazur13, łącznie zmieniany 1 raz.
Pineapple!

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

ndz sie 11, 2013 1:52 pm  

Przede wszystkim, witamy na forum!
Autentycznie brakowało mi tematów z problemami technicznymi dot. Planescape: Torment - mieliśmy takich wiele na starszym forum ;)

Problemy z zaklęciami są tu naturalne i wiem o co ci chodzi, więc nie musisz wrzucać filmiku. Musisz nam powiedzieć z jakiego sprzętu korzystasz - to ma tutaj duże znaczenie. Jeżeli są to wersje Windowsa poniżej Visty, to spróbuj takiego tricku:
(...)Kliknij na pulpicie prawym przyciskiem myszki i przejdź do Właściwości -> Ustawienia -> Zaawansowane, a następnie do zakładki "Rozwiązywanie problemów". Pasek "przyśpieszenia sprzętowego" prawdopodobnie masz na całości (...) przesuń wskaźnik tak, aby wyłączyć przyśpieszenia DirectDraw i Direct3D. W moim przypadku jest to na przykład trzeci pasek od lewej. (...)
Raczej nie korzystasz z naszej optymalizacji http://grimuar.pl/optymalizacja-gry - ale jeżeli pierwszy sposób nie zadziała, spróbuj zrobić tak:
1) Nie kasując Tormenta, zainstaluj drugą wersję w innym folderze - tak aby nie było pomiędzy nimi kolizji;
2) W drugiej wersji zainstalowanego Tormenta postępuj wg tego artykułu: http://grimuar.pl/optymalizacja-gry
3) Po zainstalowaniu aktualizacji, przekopiuj zapisy gry z oryginalnego folderu Planescape: Torment do wersji nr 2

Spróbuj wczytać grę i zobacz czy wszystko gra.

W przypadku tej drugiej koncepcji (gdzie tworzysz kopię folderu Tormenta i optymalizujesz grę) mogą zaistnieć problemy z save-ami (optymalizacja w większości przypadków każe nam zacząć grę od początku). Plus optymalizacji jest jednak taki - że rozdzielczość i grafika wygląda lepiej, masz nowe zadania (nie implementowane pierwotnie do gry) i naprawione błędy, dodatkowo - gra działa wyśmienicie (przynajmniej w większości przypadków, zawsze znajdzie się jakaś specyfikacja sprzętu która nie współpracuje).

Awatar użytkownika
pazur13
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 9
Rejestracja: ndz sie 11, 2013 12:56 pm

ndz sie 11, 2013 3:19 pm  

Dzięki za szybką odpowiedź!

Z tego, co rozumiem, oba sposoby działają jedynie na starszych Windowsach? Czy istnieje jakiś sposób na pominięcie tej sceny, by uniknąć rozpoczynania gry od nowa? Ten filmik jest jedynym momentem, który crashuje grę.

Edit-Co do systemu-Windows 7.
Ostatnio zmieniony ndz sie 11, 2013 3:22 pm przez pazur13, łącznie zmieniany 1 raz.
Pineapple!

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

ndz sie 11, 2013 3:28 pm  

Ten drugi krok zadziała pod Win 7 - nie jestem jednak pewien czy zdołasz wczytać save-y.

Jest jeszcze jedna opcja (której nie testowałem, ale powinna zadziałać). Koniecznie zrób kopie folderu.
Ściągnij pst-drawfix_weidu.zip stąd: http://www.shsforums.net/topic/48732-dd ... tuttering/

I postępuj wg pliku instalacyjnego (readme).
Installation:
Place the included files into your game directory then run setup-pst-drawfix.exe
Umieść pliki w folderze gry i uruchom setup-pst-drawfix.exe
PST-Drawfix initializes the DirectDraw object to use the Hardware Emulation Layer for all features.
This should fix all graphic driver specific issues. ( Game slow downs, flickering, black lines, etc. )
Według autora modyfikacji - Drawfix powinien naprawić wszystkie problemy związane z kartą graficzną.
Ostatnio zmieniony ndz sie 11, 2013 3:30 pm przez Darnath, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pazur13
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 9
Rejestracja: ndz sie 11, 2013 12:56 pm

ndz sie 11, 2013 3:34 pm  

Wypróbuję w wolnym czasie, dzięki za pomoc. Jedyny problem, jakiego się obawiam, to to, że angielskie mody często mieszają języki. Poprzez kopiowanie folderu masz na myśli cały folder gry, czy tylko zapisy?
Ostatnio zmieniony ndz sie 11, 2013 10:52 pm przez pazur13, łącznie zmieniany 1 raz.
Pineapple!

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

ndz sie 11, 2013 5:40 pm  

Raczej nie. Język mogą pomieszać łatki i mody opcjonalne z optymalizacji (fixpacki), ale tylko do pewnego stopnia - np niektóre questy dodane w wyniku modyfikacji mogą być po angielsku. Poza tym wszystko powinno grać.

Przez cały folder miałem na myśli folder gry. Niektóre z tych modyfikacji (konkretnie te z optymalizacji) nadpisują pliki gry. A co do sprzętu, to oczywiście chodziło mi również o elementy podzespołów jak karta graficzna, a nie tylko software. Pamiętam, że była gdzieś łatka na karty z serii ATI.

Awatar użytkownika
pazur13
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 9
Rejestracja: ndz sie 11, 2013 12:56 pm

pn sie 12, 2013 11:05 am  

Karta graficzna to NVIDIA GeForce 8600 GT. Podać coś jeszcze?

EDIT-Dzięki, drawfix pomógł, a zapisy nadal działają. Temat można zamknąć.
Ostatnio zmieniony śr sie 14, 2013 11:50 am przez pazur13, łącznie zmieniany 1 raz.
Pineapple!

Awatar użytkownika
Darnath
Administrator
Posty: 492
Rejestracja: czw paź 04, 2012 3:26 pm
Lokalizacja: Sigil
Kontakt:

sob sie 17, 2013 11:22 pm  

Świetnie, czy czary przy okazji działają teraz lepiej?

Temat jednak zostawię, może się jeszcze przydać.

Awatar użytkownika
pazur13
Grzebiący Słowa
Grzebiący Słowa
Posty: 9
Rejestracja: ndz sie 11, 2013 12:56 pm

sob sie 24, 2013 6:52 pm  

Tak, czary również nie sprawiają już problemów, a animacje ruchu też się naprawiły (moonwalk glitch, poruszanie  się w kierunku wschodnim dawało mi animację biegu w stronę zachodu) .
Pineapple!

  •   Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość